måndag 29 november 2010

Adventsfynd

I lördags var jag på loppis i Köpenhamn. En loppmarknad jag har varit trogen i fyra år. Som vanligt stod jag och hoppade utanför några minuter i tio....kallt, kallt, kallt...brrrr! Med listan i ena handen och 'loppis-glasögonen' på näsan skyndade jag mig sedan fram längst gångarna. Jag var på jakt och jag visste precis vad jag skulle ha. Nämligen det här:


En gammal låda (läs 'ännu en') som ska stå under soffbordet med tidningar i.


En grynburk till köket. OCH i min favoritfärg; turkos! :o)

                


En gammal fransk handdukshängare med små metallskyltar med fransk text; mains, verres, assiettes, couverts.  Och äntligen fick jag tag på en vit porslinsskärbräda, jag har letat läääääänge!! Jippie



En urläcker gammal fläkt som dessutom fungerar och har världens längsta sladd (?). Några svarta ramar och gamla julgrans-ljushållare fick också följa med hem. Visst har jag fyndat? :o)

Hoppas ni inte sitter helt insnöade där över på andra sidan sundet. Snö finns det i alla fall gott om, även här.

             Ha en riktigt skön dag!       

fredag 26 november 2010

Önskar Er...

                  ...en underbar och mysig 1:a Advent.


Årets glögg, pepparkakor och ädelost är inköpta och adventsljusstaken är på plats på matbordet. Jag är redo för advent :o)
Mina älskade föräldrar är just nu på väg från Sverige och ska spendera adventhelgen med oss. Det ska bli såååååå mysigt! Och massor av snö har vi....härligt!!

Hoppas att ni också får en härlig adventhelg!

             Kramisar
           
                    Ulrika

onsdag 24 november 2010

Doften av granris...

...går inte att jämföra med något annat. Om inte rätta julstämningen har infunnit sig tidigare, så gör den det med all säkerhet när granriset åker in. Nu har jag inte turen att bo i/vid en skog, så jag har snällt fått betala för barren.




Här uppe på skåpet i matrummet satte jag in tallris i Höganäskrus och en väderbiten stallykta.


Och årets första lilla julgran är på plats. Så otroooooligt söt! Här i en zinkhink får den stå i all sin enkelhet och dofta gott. Inget pyssel eller glitter!

                     Må gott och kör försiktigt i snön!

                           Kram, Ulrika

måndag 22 november 2010

Adventskalendern är på plats


Och nu är det bara att invänta första söndagen.


Små gåvor, väl inpakade i guldpapper och nerstoppade i hemmasydda adventspåsar med siffror. Minstingen får vänta ännu ett år, men stora flickan tycker att det är spännande :o)


                                  Både tyg och siffror är inköpta här

I veckan ska det städas och putsas fönster. Jullådorna är framtagna och står redo, så som adventsstakarna. Men jag måste erkänna att en stor vit papperstjärna åkte upp idag. Det gick bara inte att vänta....fniss!

Hoppas att ni också står i startgroparna för adventspyssel och mys!

                 Tidigt juliga kramar
                       
                         Ulrika

söndag 21 november 2010

Söndagspyssel

Det har varit en mörk och murrig söndag. Stora flickan är fortfarande sjuk, så vårt liv har gått på sparlåga den här helgen. Mycket mys har det blivit. Det är skönt att gå runt i favvis-jeansen, med en kaffekopp i ena handen och bara göra sånt som man känner för, inga tvång eller måsten.



Men min kreativa ådra fick sig ett ryck nu på eftermiddagen och det blev till en liten väldoftande stjärna av rosmarin. En idé från den danska Isabella-tidningen. Och så avslutade jag dörrkransen, då jag äntligen fått tag på 'krull-mossa' (nån som vet vad den heter?....är det spansk mossa, eller?)




Ha en fortsatt skön söndag och härlig start på en ny vecka. Nu är det bara en vecka kvar till advent :o)

       Puss på Er alla bloggisar

fredag 19 november 2010

Fredag igen!



Djur i bur.....nej tack! Men en hyacint går alldeles utmärkt. Här i min favoritfågelbur från en loppmarknad i Köpenhamn får den stå tillsammans med några gamla böcker och virkade handskar.
Jag brukar köpa vita hyacinter, men jag har sedan jag flyttat till Danmark även fått en förkärlek till de blå. Det blir dessutom en färgklick här i buren.

Stora flickan är hemma från skolan idag med feber, så här är det myspys som gäller. Vi har tänt stearinljusen och kikar ut på snön som faller. En ganska ovanlig syn här nere i söder i november-månad. Hoppas att ni alla får en riktigt mysig helg!

                                 Kram på Er
                      Ulrika

onsdag 17 november 2010

En hyacint...

...två eller tre, har letat sig in i huset. Jag har länge stått emot dem på blomstertorget, men nu är det ju nästan advent eller hur ;o)
Längtar så in i vassen! Glögg, lussekatter, pepparkaksbak...mmmm... härlig stämning!




Jag bytte ut de blommiga tallrikarna mot vita med guldkant i tallrikshyllan. De blommiga kändes så somriga. Och lite mörka detaljer som trälådan och gamla böcker fick ta plats på skänken i matrummet istället. Snart ska här ju dekoreras jul!

Ha en skön onsdag kära vänner!


måndag 15 november 2010

Julstämning i Kph

Tusen tack till alla er som kikar in till mig och till er som skriver en liten kommentar. Jag blir jätteglad :o)
Helgen har spenderats i Köpenhamn med familjen. Det var trångt, men julstämningen var på topp. Idag visar jag lite stämningsbilder från Nyhavn:




Jag lovade ju att berätta för er vad jag fick i födelsedagspresent av Thomas :o) Det var en weekend på hotell i Kph med kurbad tillsammans med en väninna. Och detta skulle ägt rum denna helgen, men min käraste vän trillade ner för en trappa och bröt foten. Så vi fick tyvärr ställa in det. Men nu har vi något trevligt att se fram emot när hon tagit av gipset. 'Kram på dig käraste vännen'.

Ha en underbar dag!

           Soliga kramar

lördag 13 november 2010

Fler kottar...

...har tillkommit i matrummet. Nu går det bara utför, det går inte längre att hindra adventsstöket. Ytterdörren fick också ny krans igår av mossa och små söta paradisäpplen.
Det är så många underbara bloggar som har tjuvstartat och inspirationen blir fullständig. Härligt!!!





                                                       Ljusmanchett från Plantagen

Idag fyller vår stora flicka 12 år :o) Det känns overkligt. Nyss var hon ju så liten och plötsligt är hon nästan tonåring. Vi kommer att spendera hela helgen i Köpenhamn med shopping, god mat och kanske en tur på Tivoli som nu öppnat för jul.

                            Önskar er alla en underbar helg!

torsdag 11 november 2010

Är kottar = jul??

Har jag nu gått och blivit alldeles adventstokig eller är det bara så att jag vill plocka in naturen?


Jag har ju lovat mig själv; inte för tidigt!! 'Den som spar han har'.....eller, ska jag inte bara ta och tjuvstarta liiiite grann. Sådär lagom alltså.
Mossa i egendrejad kruka med pinjekotte.....det är väl ändå ganska höstigt eller hur? (läs; adventsabstinens)


Vissel, vissel....den här blir svår att komma ifrån ;o) Jodå, maken kom på mig när jag som bäst stod med näsan ner i en jullåda. 'Måste bara hitta en grej...' Ljusslingan, ett måste nu när mörkret faller på redan innan man hunnit dricka ur eftermiddagskaffet.
I ljuslyktan i trappan får den vara. Det ser så mysigt ut när man kommer in i hallen. Men kanske jag skulle lägga lite mossa i den också....skogsmulle som man är :o)

Dags att se till gåsen i ugnen. Ikväll vankas det gåsamiddag med släkten.

                            Kramisar
                                  Ulrika

tisdag 9 november 2010

En manlig febertopp

För inte så längesedan kom min man hem och sa att han tänkte renovera lilla toaletten (?) Att jag såg ut som ett frågetecken är icke att överdriva och tänkte lägga handen på hans panna....måste vara feber eller nåt. Visserligen tyckte jag då att vår turkosa toalett a´la 50-tal faktiskt var riktigt läcker...eller ...hur man nu kan beskriva en toalett. Men höll med om att en uppfräschning skulle sitta fint.


Några dagar senare var vi hänvisade till badrummet på övre plan. Om vi inte sprang i trappor tidigare, så gjorde vi det nu med tre våningar. Förutom kakel och golv åkte allt ut i trädgården. Att renovera ett badrum görs inte i en handvändning för det tar en nedrans tid när allt ska torka 24h.

Men vi är nöjda med resultatet och 50-talet är ett minne blott!






Mörkret sänker sig här nu och det är dags att tända stearinljusen. Myyyyyyysigt!!

                      Ha det gott alla ni där ute!

söndag 7 november 2010

Födelsedag

Igår var en bra dag, min födelsedag... :o)
Dagen började med thé på sängen och sedan läcker brunch. Efter den begav jag mig iväg till Farum för att fynda, dock utan familj. Vilket var ett bra val med tanke på hur mycket folk där var.
Mitt första fynd; en tallrikshylla av enklare modell (perfekt till lillans sovrum att ha böcker i). Den gick jag alltså och släpade runt på (förlåt alla ni som fick sig en släng av den). Jag blev inte långvarig, det var bara för trångt.

                    Thomas hemmagjorda tårta med banan och
                    chokladmousse smakade fantastiskt.

Sedan var det dags för loppis nr 2 i Hornbaeck. Resultat; ett nytt soffbord för 100:- och en gammal svensk trälåda från Stockholms tvätt- och hushållssoda-fabrik Henkel. Den står nu uppe på kylskåpet.



Vad jag fick av Thomas i födelsedagspresent ska jag berätta senare i veckan ;o)

Imorgon är det måndag, vakna med ett leende och njut av en ny vecka!

                    Kram kram

fredag 5 november 2010

Kära gamla Malmö

Idag hoppar jag i stövlarna....


...och beger mig över sundet till min gamla hemstad Malmö. Det känns som att det var jättelängesedan som jag bara gick runt och strosade där. Ja, shopping-begäret ska väl för all del också stillas ;o) Familjen har jag lämnat hemma och jag ska få en heldag alldeles för mig själv. Men det ska också hinnas med både fika och äta ute ikväll med väninnorna. Härligt!!

Imorgon är en alldeles speciell dag....ja, förutom att jag för första gången ska dra med mig hela familjen till Farumloppiset (hur det nu kommer att sluta...tur att de bjuder på kaffe där ;o), men jag blir ett år äldre och kommer ett år närmre 40...huuuuuva!


Måste bara få visa födelsedagspresenten som jag köpte till mig själv i veckan. En ny vinterjacka i denna underbara färg. Jag är så trött på att alla vinterjackor ska vara svarta, bruna eller grå, så denna mörkt laxfärgade kommer jag att lysa upp tillvaron med. Inköpt i min lilla favoritbutik i byn.

Önskar Er en underbar helg och var rädda om er i höstmörkret!

                                 Kramar från en födelsedagsgris

tisdag 2 november 2010

En sista räddningsaktion i trädgården


Jag trodde att de sista blommorna hade gjort sitt i trädgården. Men häromdagen fann jag min Falstaffros med två stora knoppar. Dessa tänkte jag rädda undan frosten och kan nu njuta av de utslagna här inne i värmen.

                                   Lite fler bilder på tema 'svart'


Jättefina svarta ljusomtag i luffarslöjd fick jag av min gulliga vän Lottie. Passar perfekt till de här mörka golvljusstakarna. Kökshandduken som hänger på skänken vävde jag när jag gick en textilutbildning och matchar bra till mitt svarta tema.

Just nu har jag sån lust att göra om och ändra, men det dröjer inte länge förrän advent är här och då byter jag om på allt ändå. Så det är nog bäst att hålla sig............försöka duger ;o)

                Tjingeling!!