onsdag 6 oktober 2010

En hålkaka utan hål

Hösten har kommit för att stanna och här vid havet har det stormat ordentligt den sista veckan. Förutom den dagliga promenaden med barnvagnen iförd mössa och halsduk, har jag hållt mig inomhus.
Längtan efter att baka och laga mat igen börjar smyga sig på. Jag har haft en riktig 'down-period' när det gäller matlagning och har inte alls kännt nåt större intresse av det. Möjligtvis kan det vara för alla projekt jag har igång.... :o)

Men nu har det bakats här. Min älskade farmors hålkakor. Hon var en baddare på att baka och alltid fick man nybakat bröd eller nygräddade våfflor när man kom på besök. Åååååh, vad jag saknar våra fikastunder. Hålkakor heter de så klart för att det ska vara ett hål i mitten, men det hoppade jag över den här gången.


För er som tycker om smaken av kummin, anis och fänkål kommer receptet här:

50g jäst
5 dl mjölk
50g margarin
1½ tsk salt 
½ dl sirap
1 msk brödkryddor 
9 dl rågmjöl     
3 dl vetemjöl 

Smält margarinet och tillsätt mjölken. Häll ner det i den smulade jästen. Tillsätt resten och låt jäsa 40 min. Baka ut till 4 hålkakor och tryck ut hålet i mitten med ett snapsglas. Låt jäsa 30 min. på två plåtar. Grädda i 225 grader i ca.10 minuter.
Pensla de nygräddade kakorna med varmt vatten. 

Ha en fortsatt skön vecka kära ni.


1 kommentar:

Cajsas Faster sa...

Mmm...gott! Jag känner lust att ha en baka-fixa-pyssla helg hemma. Hoppas det blir så, då ska jag prova ditt recept!
Ha det bra, Kram Marie